blog post header image

Új kihívások és lehetőségek:
Így segít a HANGANOV Kft. a NIS2 irányelv teljesítésében

Az Európai Unió új kibervédelmi szabályozása, a NIS2 hamarosan élesedik, és közel 3000 magyar vállalkozás számára jelent majd új követelményeket és kihívásokat. Az új irányelv a korábbi szabályozásoknál szélesebb körű, több területet és vállalatot érint, emellett szigorúbb büntetésekkel is sújthatja azokat, akik nem felelnek meg az elvárásoknak. Ennek értelmében az érintett vállalkozásoknak szükségük lesz szakértői segítségre a megfelelés biztosításához.

A NIS2 irányelv követelményei

A NIS2 (National Information Security) egy átfogó keretrendszer, ami a kiberbiztonsági fenyegetések elleni védekezés megerősítését célozza. A szabályozás három biztonsági osztályba sorolja a vállalatokat (alap, jelentős, magas), és minden kategóriához specifikus intézkedéseket rendel. A vállalatoknak 2024. június 30-ig kell beregesztrálniuk magukat a felügyeleti hatósághoz, majd a jogszabályban előírt, megfelelő biztonsági intézkedéseket is meg kell hozniuk.

  • Alap kategória: minimáisan naprakész, menedzselt vírusvédelmet kell biztosítani a számítógépeken.
  • Jelentős kategória: a hálózat magasabb szintű védelmét is magában foglalja, mint például fejlett tűzfal alkalmazását és használatát.
  • Magas kategória: incidens- és sérülékenységkezelést, naplóelemzést, és Security Operational Center (SOC) működtetését írja elő.

Milyen büntetésre számíthat NIS2 miatt egy cég?

Amennyiben egy vállakozás nem felel meg, jelentős bírságot kaphat. A kiemelten kockázatos kategóriába sorolt szervezeteknél a büntetés elérheti az előző pénzügyi év globális forgalmának 2%-át, maximum 10 millió EUR, míg a kockázatos kategóriájú szervezetek esetében 1,4%-ot, legfeljebb 7 millió EUR. A vállalat vezetői személyes felelősséggel is tartoznak ezeknek az elvárásoknak a betartásáért.

Hogyan segíthet a HANGANOV Kft.?

  1. Hatósági regisztráció támogatása: a törvény hatálya alá tartozó cégeknek regisztrációs kötelezettségük van, s a végső határidő erre vészesen közeleg (2024.06.30). Segítünk a regisztráció szakszerű megtételében.
  2. Besorolás meghatározása: A HANGANOV Kft. segít meghatározni, hogy a vállalat melyik biztonsági osztályba esik és milyen specifikus követelményeknek kell megfelelniük.
  3. Biztonsági intézkedések bevezetése: az adott osztályhoz tartozó biztonsági intézkedések kialakításában és bevezetésében nyújt segítséget.
  4. Folyamatos támogatás és tanácsadás: a NIS2-el kapcsolatos folyamatos változások és frissítések nyomon követésében is támogatást nyújt.

Ha szeretne többet megtudni a HANGANOV Kft. által nyújtott szolgáltatásokról vagy azonnali segítséget igényel a NIS2 irányelvnek való megfeleléshez, akkor bátran vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti formon.

Források:
https://hvg.hu/brandchannel/20240502_telekom-eu-kibervedelmi-eloiras-mit-kell-tenni-nis2
https://m.hvg.hu/tudomany/20240508_nis2-iranyelv-kotelezettsegek-vallalatok-tennivalok

Többet szeretne tudni?
Kérjen ajánlatot!

Küldjön nekünk üzenetet vagy kérjen ajánlatot gyorsan pár kattintással! Ajánlatkérésnél kérjük, hogy adja meg telefonszámát is, hogy mielőbb fel tudjuk venni Önnel a kapcsolatot az ajánlat részletes tartalmának egyeztetése céljából!

Hozzájárulok az üzenetem elküldése során megadott személyes adataimnak az Adatkezelési tájékoztatóban meghatározott célból és ideig történő kezeléséhez.