1. Bevezető

A technológiai fejlődéssel számos olyan új dolog megjelent az életünkben, ami megkönnyíti mindennapi tevékenységeinket: számítógépen dolgozunk, okostelefonon beszélünk és interneten intézzük az ügyeinket, a vásárlásainkat, a banki átutalásokat, stb. A világháló, a közösségi médiák, a felhő alapú szolgáltatások, a dolgok internete („internet of things”) mind olyan új fogalmak, amik néhány évtizede gyakorlatilag ismeretlenek voltak legtöbbünk számára, mára viszont megkerülhetetlen módon hétköznapjaink szerves részévé váltak, gyermekeink pedig ebben a világban nőnek fel, számukra ez a természetes.

A világ kitágult, információk tömkelege vált elérhetővé, azonban ez a hatalmas digitális színtér új távlatokat nyitott a sötét oldal, az alvilág számára is. Megjelent a számítógépes bűnözés, más néven kiberbűnözés (cyber crime), amely célját tekintve természetesen nem változott, az továbbra is a haszonszerzés, mások átverése, megkárosítása, pénzük megszerzése, ellopása. Nem szükséges a lebukás viszonylag magas kockázatát felvállalva a kiszemelt áldozathoz személyesen odamenni és elcsenni a tárcáját a zsebéből, megfelelő tudással mindez távolról, a világ másik feléről végrehajtható például a bankszámlánk megcsapolásával. Nincs olyan nap, hogy bármelyik hírportált megnyitva ne találhatnánk valamilyen kiberbűnözéssel kapcsolatos hírt: betörtek egy cég hálózatába, ellopták az ügyfelek adatait, jelszavait, felfedeztek valamelyik népszerű rendszerben vagy programban egy olyan biztonsági rést, sérülékenységet, amit kihasználva a hackerek könnyedén hozzáférhetnek az adatainkhoz, megbénítottak valamilyen üzemi rendszert vagy erőművet, leállt egy bank webes rendszere, feltörték egy cég weboldalát, stb.

A bűnelkövetési módszerek újak, folyamatosan alkalmazkodnak a fejlődő, változó információtechnológiai környezethez, nem kis kihívás elé állítva ebben a rabló-pandúr játékban a bűnüldöző szerveket illetve a védelmi rendszereket kidolgozó és működtető biztonsági szakembereket.

Ha bekapcsolunk egy számítógépet, egy okostelefont vagy tabletet, amin internetelérés is van, máris potenciális célpontjaivá válunk a támadásoknak. Mintha a „Házasodik a tücsök” című ismert népdal egyik sora elevenedne meg, miszerint „Mindenféle csúf bogár vendég akar lenni”, csak úgy tülekednek a lakodalmi terített asztalhoz a kártevők, hogy „jóllakhassanak”, valamilyen formában kicsalják az értékeinket, féltett adatainkat, félrevezessenek, rávegyenek a hibás döntésre, egy „végzetes kattintás”-ra, aminek következtében aztán megkárosíthatnak bennünket.

Ha nem használjuk a technológia vagy a világháló vívmányait, akkor nem lehet baj. Igaz, de ma már ez kivitelezhetetlen – otthon is, de főleg egy munkahelyen. A helyes és praktikus hozzáállás, ha megfelelően felkészülünk, megismerjük a veszélyeket és elhárításuk lehetséges módjait, a védelmi eszközöket. „Jobb félni, mint megijedni!” Ez hatványozottan igaz az interneten történő bármilyen tevékenység esetén. Látni fogja, hogy néhány egyszerűen betartható biztonsági szabály következetes alkalmazásával, odafigyeléssel megelőzhető a legtöbb károkozás, könnyen lehet Ön is „biztonságtudatos felhasználó”!

A következőkben bemutatjuk az infokommunikációs eszközök használatának, valamint az online világban való lét, az internet veszélyeit, a támadási, visszaélési módokat; és ami a legfontosabb: a megelőzés, védekezés lehetőségeit.

Az anyagban több helyen is fog külső hivatkozásokat, linkeket találni, amelyek hasznos programokat, weboldalakat mutatnak be. Kattintson, kövesse az ajánlott hivatkozásokat bátran - ellenőrzött, biztonságos oldalakra vezetnek, hogy megismerhesse az általuk kínált, javasolt biztonsági megoldásokat, további hasznos ismereteket szerezve az adott témában.

Egy jó tanács a tananyag feldolgozásához! Ne siessen, bőven van ideje, hogy figyelmesen átolvassa - akár többször is - és értelmezze az anyagot. Ha valami elsőre nem érthető vagy korábbi ismeretekre utal vissza egy-egy fejezetben, nyugodtan térjen vissza a hivatkozott részre, fussa át még egyszer, beszélgessen róla kollégáival.

Ha bármilyen kérdése merülne fel a képzéssel vagy a tananyag tartalmával kapcsolatban menet közben, forduljon bizalommal hozzánk, írja meg kérdését, s rövid időn belül válaszolunk.


Következő fejezet

Tartalom